L'Objectiu d'aquest blog és oferir informació descriptiva de les riqueses naturals i tots els atractius ecològics de la República Dominicana.

diumenge, 29 de maig del 2011

P.N Sierra Martín García

Es troba ubicat a la regió Sud-Oest de la República Dominicana, entre les províncies de Azua i Barahona. El macis que va emergir del mar i es troba enfront la ciutat de Barahona és el que dóna nom al parc nacional.
La roca calcària és present en bona part del parc, i a l’interior d’algunes cavernes s’evidencien signes dels primers pobladors de l’illa, els tains. El primer assentament indígena es troba localitzat al poblat de Barrera, dins d’aquest parc nacional.
Parc Nacional Serra Martín García



L’aïllament del macis Martín García ha permès que el comportament d’aquest fos com el d’una espècie de “illa ecològica”. La biodiversitat de la zona doncs, és diferent a la resta del país. Així doncs, existeixen 4 zones de vida:
°          Bosc sec subtropical: almácigo (burcega simaruga), Acacia cocuyo, Candelón (A. Skeroxyla), vera (Guaiacun Sanctum), guayacán (G.Officinale), bayahonda (Prosopis juliflora)
°          Bosc latifoli humit: Ocotea Oligoneura, palo de burro (Dendropanax arboreus), Drypetes lateriflora, Erythroxylum areolatum, aniseto (Piper amalago)
°          Matollars secs: espècies presents en el bosc sec, així com espècies del gènere Capparis
°          Àrees d’escassa vegetació
Com que aquesta àrea és a tocar a la badia de Neyba, també podem trobar els 4 tipus de manglars existents al país: manglar vermell (Rhizophora mangle), manglar prieto (Avicennia germinans), manglar blanc (Laguncularia racemosa), manglar botó (Conocarpus erecta).
Es tracta d’una zona que posseeix un historial d’aprofitament miner, per a la construcció, així com d’extracció de fusta
Pel que fa a la fauna, es poden trobar unes 105 espècies d’aus. El fet de que es tracti d’una zona amb accés al mar, i una altre completament terrestre, fa que coincideixin espècies d’hàbitats completament diferents. Destaquem dues aus casi amanaçades, la tórtora aliblanca (Zenaida asiatica) i el torico (Siphonorhis brewsteri). Una altre espècie en perill crític, que abans es trobava en aquest parc però que ara està confinada al parc del Haitises és el gavilán de la Española (Buteo ridgwayi). S’ha trobat també 6 espècies d’amfibis i 25 de rètils. Pel primer grup d’animals podem destacar la granota de potes grogues de la Espanyola (Eleutherodactylus pictissimus) i el gripau sureny crestut (Peltophryne guentheri). Pel que fa als rèptils, es podem trobar llangardaixos dels gèneres Anolis, Ameiva, Leiocephalus, i la boa de La Española (Epicrates striatus).
boa de La Española (Epicrates striatus)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada