L'Objectiu d'aquest blog és oferir informació descriptiva de les riqueses naturals i tots els atractius ecològics de la República Dominicana.

diumenge, 29 de maig del 2011

P.N de Jaragua



El parc i els seus voltants representen de manera incomparable la naturalesa, especialment dels ecosistemes àrids i costers-marítims. Presenta una gran diversitat de flora i fauna, amb uns grans nivells d’endemisme, que fa que sigui l’únic lloc de la Hispaniola que es troben presents totes les espècies d’alguns gèneres, entre ells Ameiva i Uromacer. Espècies endèmiques d’escassa distribució geogràfica també hi són descrites, com Anolis altavelensis, Pimenta haitensis, Haitiella ekmanni.

El parc nacional avarca les illes Beata i Alto Velo, aixó com Cayo Los Frailes i Cayo Piedra Negra. Beata compta amb una extensió de 4.200 ha i es troba a 6 km de la costa. S’hi poden trobar formacions geomorfològiques de farallons de fins 70 m d’altura. Alto Velo, de formació volcànica té una extensió de 102 ha i es troba situada a 12 km de l’anterior illa. Cayo Fraile és una formació d’esull a 17 km al nord-est de Beata, i Cayo Piedra Negra és una formació coralina de 4 ha a 1 km al nord de Alto Velo.
Parc Nacional de jaragua


Les formacions vegetals descrites:
°          Bosc semideciduo sobre roca calcària: almácigo (burcega simaruga), copey (Clusia rosea), guanito de cabo rojo (Coccothrinax ekmanii), mate de chivo (Thouinidium inaequilaterum), anisillo (Celtis trinervia), guayacán (G.Officinale), entre altres.
°          Bosc semideciduo costaner sobre roca calcària: es destaca la fulla ample (Coccoloba diversifolia), Antirrhea lucida, Palicourea domingenis, caimito de perro (Chrysophylum oliviforme). Té un dens matollar on hi destaquen l’almácigo, el mangle botó i alelí.
°          Matollar xeròfit costener: arbustos baixos on s’hi barregen herbàcies i cactáceas. Entre les espècies comuns trobem palo blanco (Croton poitaei), Croton discolon, Turnera difusa, Mimosa domingensis, etc..
°          Manglars: manglar blanc (Laguncularia racemosa), manglar botó (Conocarpus erecta), manglar prieto (Avicennia germinans), manglar vermell (Rhizophora mangle)
°          Prats de halòfites: destaquen les espècies Batis maritima, Sesuvium portulacastrum
°          Bosc costaner sobre sòl al·luvial arenós: dominat per la palma de guano (Thrinax radiata)
°          Vegetació de platges i dunes: haba de playa (Canavalia maritima), batatilla (Ipomoea pes-caprae), borrichia arborescens i té marino (Tournefortia gnaphalodes)
°          Bosc semideciduo: es troba a les zones planes amb major formació de sòl. Es troba, a l’estrat arbori superior almácigo (burcega simaruga), jobo de puerco (Spondias mombin) i guàcima (Guazuma ulmifolia)
°          Bosc semideciduo sobre roca calcària alterat: es poden trobar molts dels arbres mencionats, però es caracteritza per la penetració de plantes espinoses i gramínies agresives. Entre les plantes invasores abunden la berenjena cimarrona (Solanum torvum), tabacón (S. Erianthum), cambron (Acacia macracantha), higuereta (Ricinus communis), entre d’altres
°          Bosc clar semideciduo sobre roca calcària: es troba a les planures baixes sobre plataformes calcàries. La altura mitjana és de 10 m amb arbres tals com mate de chivo (Thouinidium inaequilaterum), guayacán (G.Officinale), frijolito (Capparis cynophallophora), Cameraria linearifolia.
°          Bosc clar baix semideciduo sobre roca calcària: es troba principalment a l’oest del parc. L’atura mitjana és de 7 m. Els arbres que es poden trobar són capá (Petita domingensis var. Ekmanii), Ficus perforata,  mate de chivo (Thouinidium inaequilaterum), guayacán (G.Officinale), frijolito (Capparis cynophallophora)
°          Bosc nan costaner: ocupa una estreta franja costanera del est i sud-est del parc. Destaquen  almácigo (burcega simaruga), manglar botó (Conocarpus erecta), alelí, Tabebuia ostenfeldii i Caesalpina domingensis




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada